Redundáns online adatmentés – a biztonság záloga

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 

Ha honlapot üzemeltetünk, tisztában kell lennünk vele, hogy az egyik legfontosabb szempont, melyre ügyelnünk kell, adataink védelme. Ez egyszerre jelenti azt, hogy meg kell óvnunk az érzékeny információkat a behatolóktól, és hogy gondoskodnunk kell arról, hogy az adatvesztés ne jelentsen komoly veszélyt.

 

Redundáns online adatmentés – a biztonság záloga

 

Az behatolók elleni védelem elsősorban azon múlik, szolgáltatónk milyen védelemmel látja el szervereit, illetve hogy mi magunk hogyan bástyázzuk körül adatainkat. Ezeken sokat nem lehet variálni – egyszerűen az erősebb védelem hatékonyabban tartja kívül a rosszindulatú „látogatókat”.

 

 

A megoldás: Dropbox

 

Az adatvesztés ellen azonban védekezhetünk saját módszereinkkel is. Képzeljük csak el, mi történne, ha a weboldalon tárolt információk – adatbázisok, cikkek, maguk az oldal fájljai – elvesznének. Mennyi munkánk válna semmivé és mennyi időbe tellene pótolni mindezt. A legjobb megoldás az lehet, ha egy erős biztonsági rendszerrel és stabil infrastruktúrával rendelkező, külső tárhelyen helyezzük el információinkat, mint amilyen például a Dropbox.

 

A weboldal fájljai magukban is komoly értéket képviselhetnek, ezért ezeket is redundánsan kell tárolnunk – ehhez elég az FTP szerveren elhelyezett állományokat egyszerűen átmásolni a Dropbox tárhelyre is. Ezt nem kell kézzel csinálni, mert létezik rá automatikus adatmentés.

 

Szellem a gépben

 

Ugyanakkor oda kell figyelnünk arra, hogy a különböző, a rendszerbe elmentett tartalmak, mint például a webáruház termékei vagy az oldalon megjelenő cikkek, nem fájlként kerülnek mentésre. Ezeket az adatokat exportálnunk kell a Mysql adatbázisból. A manuális adatmentést azonban sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, elodázni, míg végül meg nem történik a baj, és rá nem döbbenünk, hogy az elmúlt hetekről, hónapokról nincs biztonsági mentésünk.

 

Ezen segít, ha egy automatizált mentést biztosító programot veszünk igénybe, amely az adatokat rendszeres időközönként kinyeri a honlap adatbázisából, a fájlokat pedig tömörítve feltölti Dropbox tárhelyünkre. Így ha beüt a krach – például fizikai sérülés vagy komolyabb virtuális támadás éri a szolgáltató szervereit – mi nyugodtan alhatunk, hiszen adataink biztonságban, naprakészen várnak ránk a biztonságos redundáns tárhelyen.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : Internet

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok, sorozat vállalkozó. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 


Csali termék


Belépő termék

 



Értesítés új hírekről



Hírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.