fogas.hu domain peres eljárása

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Interjú Kiss Péterrel, aki sikeresen pert nyert a fogas.hu domain név ügyében a Jófogás.hu oldal üzemeltető céggel szemben. Tudni kell, hogy korábban minden olyan domain nevet sikeresen pereltek el, ami tartalmazta a fogás szót

 

fogas.hu domain peres eljárása

 

1. Mutatkozz be ki vagy és mivel foglalkozol?


Kiss Péter vagyok, jelenleg online marketing menedzserként dolgozom egy hazai nagyvállalatnál. 2008 óta foglalkozom keresőoptimalizálással és PPC kampányok menedzselésével, 2011 óta webanalitikával is.


2. Honnan ismerted meg a domain elkapás szolgáltatásunkat?


Egyrészt lejáró domain neveket keresve az interneten (pl.: Google.hu), valamint egy hazai, főként keresőoptimalizálással foglalkozó fórumról.


3. Mióta használod?


2013 szeptemberében regisztráltam a domainflotta.hu oldalra, akkor még csak domainek regisztrálása céljából, az oldalon található lejáró domain listából (domainflotta.hu/pr-domain). A domain elkapás szolgáltatást kb fél éve használom.


4. Mennyi domain nevet sikerült megszerezned?


A lejáró domain listából 15-öt, a domain elkapás szolgáltatással 5-öt.


5. Mit kezdesz az elkapott domain nevekkel?


Próbálok hasznos és értékes tartalmú weboldalakat készíteni a domain nevekre. Majd a weboldalak hirdetési felületeit értékesítem, vagy csak hobbiból tovább bővítem a tartalmukat. Persze mindig nyitott vagyok a domainek tovább értékesítésére is.


6. Miért döntöttél úgy, hogy kell neked a fogas.hu


Úgy gondoltam, hogy egy olyan weboldalt készíthetek rá, aminek a témája sokakat érdekelhet és viszonylag rövid időn belül magas látogatottságot érhet majd el a weboldal. Valamint egyébként is érdekelnek a rövid, ékezetmentes, értelmes magyar jelentéssel bíró, lejáró domain nevek.


7. Mi történt miután megkaptad a levelet, hogy a tied lett a domain név?


A domainflotta.hu munkatársai jelezték felém, hogy kifogással éltek a domain átregisztrálása ellen. Megírták, hogy ki és milyen indokból tette ezt, valamint felvázolták a lehetőségeimet és a másik fél korábbi hasonló ügyeiről szóló dokumentumokat is átküldték.


8. Volt olyan pillanat, amikor úgy gondoltad nem ér ennyit a domain és lemondasz róla?


Első lépésként felvettem a kapcsolatot a kifogásoló fél illetékes munkatársával, hogy értékesítsem nekik a domaint. A hivatalos válasz után volt egy-két nap amikor úgy gondoltam, hogy nem teszek semmit, ezáltal lemondva a domainről.


9. Miért döntöttél mégis úgy, hogy belemész a perbe?


Egyrészt „akárhogy is néztem” a kifogásuk indoklását, nem tudtam elképzelni, hogy az valóban megállhatja a helyét. (Az indoklás az volt, hogy „védjegy oltalom alatt áll a jófogás.hu színes logója”.) De a végső döntés meghozatalában az segített, hogy felvettem a kapcsolatot egy illetővel - a domainflotta.hu munkatársainak köszönhetően -, aki már többször pert vesztett a kifogásoló fél ellen és ő felajánlotta, hogy bármi lesz, ő állja a per adminisztrációs költségeit, valamint ha megnyerem a pert akkor meg is veszi tőlem a domaint. Ezután megírtam az indoklásomat a regisztrátornak aki továbbították ezt az illetékeseknek. Pár nap után jelentkezett is Bártfai Balázs a domainflotta.hu munkatársa, hogy a javamra ítélték a domaint.


10. Ez volt az első ilyen pered?


Korábban már kellett egy indoklást írnom az ISZT-nek a váti.hu domain átregisztrálásánál, de ez volt az első ilyen perem.


11. Felvetted a kapcsolatot a felperessel? Mit reagáltak?


Igen, első lépésként felvettem velük a kapcsolatot. A jófogás.hu ügyfélszolgálati e-mail címére írtam és másnap már válaszolt is az ügyben illetékes munkatársuk. (Meg is lepődtem, hogy milyen gyorsan reagáltak ?.) Azt írták, hogy megvenni semmiképp sem fogják a domaint és mivel eddig mindig a javukra döntött a TT, ezért úgy gondolják, hogy ez most sem lenne másképp.


12. Kinek ajánlanád a domain elkapás szolgáltatást?


Mindenkinek ajánlom. Mivel a szolgáltatás díjának értékét jóváírják és el lehet költeni a domainflotta.hu egyéb szolgáltatására is, ezért senkinek sincs vesztenivalója azzal, hogy kipróbálja.
„Az éves díjat első alkalommal feltöltjük a virtuális egyenlegedre. A sikeres domain elkapáskor ebből vonjuk le a domain regisztráció árát.”


13. Mit üzensz azoknak, akiket TT eljárás elé kényszerítenek nagyvállalatok?


Minden eset egyedi, de az a véleményem, hogy ha valaki valóban „hátsó szándék nélkül” és betartva a piaci verseny szabályait kíván egy domain nevet beregisztrálni / átregisztrálni, majd egy olyan weboldalt készíteni rá, ami nem sérti mások érdekeit, akkor vállalják fel az eljárást.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy a fogas.hu domain esetében maga a domain név sem utal a jófogás.hu weboldalra, hiszen más a szó értelme a magyar értelmező kéziszótár alapján. Emellett az indoklásban is szerepelt, hogy a balatoni fogassal kapcsolatos témájú weboldal lenne a domainen. Legalábbis amíg az én nevemre van regisztrálva a domain, addig biztosan nem kerül olyan tartalom az oldalra, ami bárki üzleti érdekeit sértheti. Egyébként ha valaki úgy érzi, hogy egy webodal tartalma sérti az érdekeit, akkor bármikor beperelheti a domain tulajdonosát, nem csak egy domain átregisztrálásakor.

 

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérédseinkre.

Ha Te is kérdeznél a cikk alján a Facebook komment boxban megteheted.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : Domain hírek

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok, sorozat vállalkozó. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 


Csali termék


Belépő termék

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.