Megöli a TV -t a Google Itt a Chromecast.

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Sokan fognak örülni a Google szerdai bejelentésének, de a Microsoft, a Mozilla, az Apple biztos nem lesz közöttük. A keresőcég bemutatta a Chromecast nevű eszközt, amivel videókat, zenék, képeket és szinte bármilyen más webes tartalmat sugározhatunk a tévé kijelzőjére. A hangsúly az egyszerű használaton van, és a látottak alapján azt sikerült is megoldani. A kütyü segítségével még könnyebb lesz függetleníteni magunkat a kábeltévés cégektől, hogy csak a webről és online szolgáltatások segítségével szórakozzunk.

 

Nyitott kapu a tévékészüléken

 

A csupán 35 dolláros (közel nyolcezer forintos) Chromecast nagyjából akkora, mint egy pendrive, és a tévé HDMI portjára kell csatlakoztatni. Felcsatlakozunk vele az otthoni wifi hotspotunkra, és innentől kezdve már szinte nincs is semmi dolgunk. A számítógépen a Youtube weboldalán lesz a lejátszó fölött egy Chromecast-gomb, és ennek megnyomása után a pc-n megnyitott videó a tévén is elindul. A tévén felbukkanó videó persze nem a számítógépünkről továbbítódik a tévére, a Chromecast közvetlenül az internetről tölti le azt. A lejátszást azonban a pc-ről vezérelhetjük. Ugyanez működik az iOS-es és androidos eszközökön futó Youtube-appokkal is, sőt a vezérlést egyik app/eszköz átadhatja a másiknak.

 

Megöli a TV -t a Google Itt a Chromecast.

 

Mivel a Google más cégeknek is lehetővé teszi a Chromecast használatát, a Netflix videotékájának és a Pandora online rádiójának a tartalmait is tévére lehet sugározni a kütyü segítségével. A későbbiekben más tartalomgyártók is beleprogramozhatják a weboldalukba ezt a funkciót. De már most van egy kísérleti (béta) eszköz, amivel szinte bármit a tévére továbbíthatunk: ez a Chrome böngésző egyetlen megnyitott lapját tudja átküldeni a készülékre.

 

Kíváncsiak vagyunk, hogy a tévégyártók mit szólnak ehhez az egészhez, hiszen a Google az ő játékukba is belerondított. Egy ilyen kiegészítő mellett nem biztos, hogy megéri dollármilliókat beleölni az okostévé platformok fejlesztésébe. Hiszen bárki kiválthatja a tévébe beépített funkciókat a szabad HDMI portra ráköthető eszközzel. Azt viszont már most kijelenthetjük, hogy a felhasználók jól járnak a Google-féle megoldással. Így új tévé vásárlása nélkül, csupán az olcsó kiegészítő lecserélésével lehet majd fejleszteni az intelligens funkciókat. Sokkal egyszerűbbé válik a webes tartalmak tévés megjelenítése, az okostévék többségének ugyanis szörnyű az interfésze.

 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az alepvetően webes hirdetésekkel foglalkozó Google már megint egy saját hardverrel rukkolt elő. Egy huszárvágással megoldotta, hogy együttműködő partnerek bevonása és véget nem érő mítingelések nélkül is a tévé képernyőjére tudjon kerülni, ami minden másnál vonzóbb terep a hirdetők számára. Ráadásul egy olyan szabványos porton, a HDMI csatlakozón keresztül lépett a nagy kijelzőkre, aminek a használatát egyik gyártó sem tudja megakadályozni.

 

 

Működés közben:

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : Internet

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok, sorozat vállalkozó. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 


Csali termék


Belépő termék

 



Értesítés új hírekről



Hírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.