Nem perelhető az elkapott felszabaduló domain név

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 A domainek vitás ügyeit peres eljárással oldják meg. Itt viszont nem a Bíróság, hanem egy erre létrehozott testület az ISZT dönt.

 

Mi is az az elkapott domain név?

 

Ha valaki nem fizeti ki időben a domain név hosszabbítási díját, akkor azt a domain regisztrátor felmondja és törlés előtti parkoló listára kerül. A domain nevek itt 60 napig várakoznak, mire végleg törlődnek.

 

 Ezekben a felszabaduló domain nevekben hatalmas potenciál van. Rendszeresen szabadulnak fel olyan domain nevek, amiket aztán jó kapcsolatokkal akár 600.000 Ft ért is el lehet adni. Nem véletlen, hogy naponta több ezer ember böngészi ezt a listát és próbál értékes domain neveket "guberálni".

 

A törlés előtti listán lévő domain nevek a 60. napon délben szabadulnak és van ahol tizedmásodperc dönt arról, hogy kié lesz a domain. Hiszen az így regisztrált domain név ár is csak 2.200 Ft + áfa ráadásul 2 évre.

 

Miért értékesek ezek a domain nevek?

 

Általában azért , mert jól hangzó rövid nevekről van szó, mint pl a pizzaking.hu, altato.hu, melegetel.hu, irodak.hu. Ezek a nevek egy befektetőnek vagy egy vállalkozásnak sok pénzt megérnek.

 

 A felszabaduló domain neveknek van egy másik nagy értéke. Az pedig a keresőoptimalizálásnál jelentkezik. Ha újra regisztrálsz egy domain nevet, amin előtte volt honlap, akkor az újra regisztrációval megöröklöd a domain korábbi kereső értékét. Ha sikerül egy olyan domain nevet találnod, amire sok link mutat és magas a Page Rank értéke, akkor a mögé tett honlap rakáta sebességgel fog kilőni a találati lista élére. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen oldalról érkező link hatékonyan tudja megtámogatni a már meglévő honlapod helyezését.

 

Probléma  a mennyiséggel van. Napi 300 domain név szabadul fel és ezeket még átolvasni is nehéz. Egyesével végigellenőrizni, hogy melyik hasznos, szinte lehetetlen. Ezért készítettünk rá egy automatizált megoldást.

 

Érdekel a domain elkapás?

 

Nem perelhető az elkapott felszabaduló domain név

 

Ha érdekel a felszabaduló domain név elkapás szolgáltatásunk, csak kattints és olvasd el a részleteket.

Az oldalon leírjuk részletesen, hogy mire és kinek jó ez a szolgáltatás. Elmondjuk hogyan tudod igénybe venni és mi mindent tartalmaz a szolgáltatásunk. Ha vadászol a jó domain nevekre, akkor nagyon boldog leszel a heti e-mail értesítőkről.

 

Domain elperelés menete:

 

A domain regisztráció során felmerülő vitás ügyekről az ISZT  testülete dönt. Az eljárás menete, hogy a regisztrálandó domain nevet 14 napon belül megtámadják a domain regisztráció meg akadályozásána céljából.

Ilyenkor az ISZT kiértesíti a domaint regisztrálni akaró felet, hogy vállalja e a per költségét (40.000 Ft) vagy eláll a domain regisztrációs igényétől. Ha befizeti az összeget akkor a felperestől is elkérik a díjat és meghatározott időközönként összeülnek dönteni.

A döntés értelmében engedik vagy elutasítják a domain név regisztrációját.

 

Nem perelhető az elkapott domain név:

 

Legutóbb két esetben is megtámadták a felszabadulás után elkapott domain neveket. Az egyik név a bizsu.hu, a másik a guess.hu volt.

Mindkét esetben a domaint regisztrálni kívánó cég vállalta a perköltséget és az ISZT tanácsa elé vitte az ügyet.

 

A bizsu.hu domain név esetében a felperes a következővel indokolta a regisztráció elutasítását:

 

"Panaszos kifogásában előadta, hogy a „bizsu.hu” domain nevet eredetileg a Windy-Ker Kft vásárolta meg, és a Panaszos társaságot a Windy-Ker Kft tulajdonosai 2006. augusztus 22-én alapították meg. A „bizsu.hu” domain nevet ténylegesen a bizsu.hu Bt. használta, de mivel a tulajdonosi kör azonos volt, a domain használat jogát a tulajdonosok nem íratták át a Windy-Ker Kft-ről a Panaszos társaságra.

 

A Windy-Ker Kft. domain név regisztrációja időközben lejárt és mivel a lejáratról értesítést nem kapott, a domaint meghosszabbítani nem tudta. A Panaszos többször próbálta utolérni azt a céget, ahol a korábbi regisztráció történt, ám a cég a mai napig sem válaszolt a megkeresésékre illetve céget semmilyen fórumon nem lehet elérni.

 

A Panaszos társaság cégnevének vezérszava, valamint a domain név egyezősége miatt a Panaszos szeretné elkerülni azt, hogy a névegyezőség miatt őt bármilyen hátrány érje, különösen a domain név internetes oldalán esetlegesen megjelenő visszás tartalmakra, melyek rossz hírben tüntethetik fel a Panaszost. Nyilvánvalóan méltányolható érdeke fűződik a Panaszosnak ahhoz, hogy a cégnevével megegyező domain név jogosultja ő maga legyen, Á cégnév és a domain név egyezősége ugyanis megtévesztően hat a kívülálló, harmadik személyekre."

 Részletek>>

 

A guess.hu domain név esetében a felperes a következőkkel indokolta a regisztráció elutasítását:

 

"Panaszos kifogásában előadta, hogy álláspontja szerint az igénylő magatartása ellentétes a Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2. pontjával, amely kimondja, hogy nem választható olyan domain név, amely jelentéstartalmára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megtévesztő. Panaszos hivatkozott a 157401 lajstromszámú nemzeti ábrás védjegyére, valamint a 1028222, 1086568, 000135640 és a 000552646 lajstromszámú közösségi védjegyeire, amelyek oltalma a következő osztályokra terjed ki: 3. 9. 14. 18. 24. 25. 35. Panaszos utalt arra, hogy „GUESS” védjegyei világszerte, így Magyarországon is jó hírnévnek örvendenek. Panaszos álláspontja szerint a fentiekre való tekintettel a guess.hu domain név Panaszolt általi használata megtévesztő és használatával Panaszolt védjegybitorlást követne el. Panaszos álláspontja szerint Panaszolt a guess.hu domain név használatával megvalósítaná továbbá a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII törvény 6. § szerinti jellegbitorlást. Panaszos kérte a Domainregisztrációs Szabályzat 9.7 pontja alapján a guess.hu domain név részére történő delegálást."

 Részletek>>

 

Mindkét esetben a engedték a domain név regisztrációját!

 

Ennek az volt az oka, hogy mindkét esetben a domain név regisztrálója írásban közölte a szándékát a domain névvel. Ami természetesen nem sérti a felperes érdekeit. Míg a bizsu.hu domain név esetéenb a döntő momentum az volt, hogy a tulajdonosnak 60 nap állt rendelkezésre hogy vissza regisztálja a domain nevet, de mégsem tette meg.

A másik esetben pedig a domain név nem sértett védjegyet, mert az új tulajdonos kvíz portált kíván üzemeltetni rajta, erre pedig nem térnek ki a szabadalmak.

Mindkét esetről bővebb információt a réstletek linkre kattintva kaphatsz.

 

Regisztrálj nyugodtan értékes felszabaduló domain neveket!

 

Ahogy a fenti példából is látszik nem kell félni attól, ha egy jó nevet megtámadnak. Ha nem hitelrontás vagy a fogyasztók megtévesztése volt a cél a domain regisztrációjával, akkor nincs mitől félned.

Lehet, hogy pont holnap szabadul fel egy olyan domain név, ami aztán százezreket hoz neked. Ezért, ha  érdekel a felszabaduló domain név elkapás szolgáltatásunk, csak kattints és olvasd el a részleteket.

 

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : Domain hírek

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok, sorozat vállalkozó. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 


Csali termék


Belépő termék

 



Értesítés új hírekről



Hírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.