Összefoglaló a tartalom kialakításáról

Kategória: Önmüködő honlap | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A weboldal optimalizálási szempontjából az alábbi kialakítást javasoljuk:

 

Az oldal URL struktúrája legyen inkább horizontálisan rendezett, lehetőség szerint ne legyenek 3-4 alkönyvtárnál mélyebb hivatkozások. Oldal tervezésekor a menük nevét célszerű a mögöttük lévő tartalom kulcsszavai alapján elnevezni, ez mind esztétikailag mind SEO (kereső motor optimalizálás angol mozaik szava) szempontból előnyös.
Minél nagyobb számú indexelt oldallal, tartalommal bír a weboldal, annál nagyobb súlya van keresőoptimalizálás sikerességét illetően a megfelelő belső link struktúrának. Pont ezért célszerű a szövegben található kulcsszavakra is linket rakni, hogy a keresők és a látogatók is könnyen megtalálják a kívánt tartalmat.

 


Title és META Description


Oldal TITLE a kulcsszavas besorolást illetően fontos, a META Description pedig a kereső találati listáján való megjelenés miatt meghatározó. Mindkét elem befolyással van a kereső találati oldalakról történő átkattintási arányokra (click-through rate), megfelelően használva a Title és Description elemeket több látogatót szerezhetünk, fontos elemek optimalizálás során.

 

A gyakran emlegetett dolgokon túl, mint: legyen tartalmasátlátható és könnyen olvasható, mert ez javítja a keresőben az átkattintási arányokat, ne legyen duplikált …, mutat olyan példát is amikor nem leíró, hanem jól strukturált, tagolt, kiegészítő információkat tartalmazó description-t érdemes alkalmazni.

 

Például egy termék weboldalán a title jó kiegészítője lehe pl. Harry Potter könyvénél a Title-ben a könyv címe, description-ben a szerző, illusztrátor, könyv ára, oldalak…. Érdemes webáruházaknál és hasonló jellegű oldalaknál ezt a módszert alkalmazni.

Title: Harry Potter

Description: Szerző: J. K. Rowling, Illustrátor: Mary GrandPré, Kategória: Könyvek, Ár: 3600 Ft,  Oldalszám: 784

 

Képek optimalizálása keresőkreBizonyos oldalak a jellegüknél fogva több képi tartalommal rendelkeznek mint szöveges információval. Ilyen oldalak esetén kiemelten fontos a képek optimalizálása a keresőkre amelynek számos praktikája megtalálható a hivatkozott linken.

 

Összefoglaló a tartalom kialakításáról

 

 • Megfelelő kulcsszavak szerepeljenek az ALT textben. Ezt mindenki ismeri talán, de a legfontosabb, kihagyhatatlan teendő.
 • A képfájl elnevezése legyen leíró, informatív, amely a kép tartalmáról szól
 • Releváns szöveges tartalom övezze a képet az oldalon amennyiben az oldal struktúrája ezt engedi, a kulcsszavakat emeld ki a szövegben.
 • Egy Google Adsense hirdetést elhelyezve tesztelheted a kép optimalizálása mennyire sikeres, a Google milyen jellegű hirdetéseket jelenít meg. Mindaddig lehet kísérletezni és változtatni a képhez tartozó szöveges tartalmakat amíg úgy nem látod, hogy a kívánt eredményt el nem érted.
  Ez a módszer nem csak képekhez, de egyéb tesztekhez is jól alkalmazható weboldalakon.
 • Legyen elérhető a képfájlokat tartalmazó könyvtár a szervereden a Googlebot számára.
 • Amennyiben egy új, népszerű kulcsszóhoz kapcsolódik a képfájl akkor a dátuma is befolyásolhatja az értékét, kép újbóli feltöltésével ez is “javítható”
 • Linkelj képeket (hotlink) olyan oldalakról amelyek találi lista élén szerepelnek a Google képkeresőjében. Amennyiben a hotlinkelés le van tiltva akkor használható a Google cache is.
 • Legtöbben bizonyos képfájl típusokhoz kötődő méretű képekre keresnek a képkeresőben úgy mint, ikon, tapéta (wallpaper). Ilyen méretekre igazítva a képeket több találatra számíthatsz (ez már nagyon “mindent csak a találatok érdekében” módszer, de ha lehetőség van rá és nem megy a minőség rovására, érdemes alkalmazni)

 
PDF fájlok optimalizálása keresőkre


Weboldalakon elhelyezett PDF-eket is pásztáznak a keresők és hasonlóan egy on-site optimalizáláshoz, optimalizálni lehet a tartalmukat a jobb eredmény érdekében.

 

 • PDF fájl készítése során ha keresőbaráttá kívánjuk tenni, ugyanazokat az alap szempontokat tekinthetjük fontosnak mint egy weboldal esetén: legyen elsődlegesen szöveges tartalmú amennyiben lehet. Ne csak képek alkossák a tartalmát.
   
 • A dokumentum tulajdonságai – Title: a Title paraméter feltétlen legyen definiálva, ez fog megjelenni a keresőben a találat címeként is. Amennyiben nincs definiálva, a kereső fog hozzá a dokumentum tartalmából választani szöveget (ami nem biztos hogy a legjobb). Vannak egyéb Meta adatok is a leírásban, ezek nem annyira fontosak keresőoptimalizálás tekintetében.
   
 • Legyenek a weboldalra mutató linkek, megfelelő szavakra a dokumentumban.
   
 • Verziók: szerencsésebb a jelen verziónál egy kicsivel korábbi verziójú PDF-et készíteni amit a keresők is garantáltan tudnak jól olvasni (esetlegesen a felhasználóknak is kevesebb kompatibilitási problémát okozhat
 • Ügyelj a PDF méretére, ne legyen túl nagy. Két opció van a méret okozta hátrányok kerüléséhez szerkesztés során szerkesztéskor:

advanced menü PDF optimizer – right size

Preferences -> General Settings -> Optimize for Fast Web View: ez az opció engedélyezi a weboldal folyamatos betöltését “részletekben” ahogy a szerverről érkezik.

 • A weboldalon ami a PDF-et tartalmazza, legyen lehető legmagasabb szinten URL-ben a hivatkozás a PDF-re, ha azt szeretnéd, hogy a kereső bot mindenképp’ indexelje.
   
 • Weboldalak esetén a META Description amit a kereső megjelenít a találatokban amennyiben definiálva van és tartalmas, releváns. PDF struktúrájában nincs olyan elem amit erre felhasználhatna, ezért ha a keresőben megjelenő description tartalmára befolyással szeretnél lenni, akkor a PDF elején egy elkülönített, kiemelt szövegben két-három mondatban írd le a PDF tartalmát ami releváns a weboldalról mutató link kulcsszavaival és PDF címével.
Reading Order: nevezett tulajdonság létezik PDF fájlokon amit nemcsak a jó olvashatósághoz de jó indexeléshez is törődést igényel. Advanced -> Accessibility -> Add Tags -ben lehet beállítani és Advanced -> Accessibility -> Touch Up Reading Order -ben elrendezni
 • Minden újbóli szerkesztés után, legyen az bármilyen apró átszerkesztés a PDF struktúráján elég komoly változások tudnak történni a cikk szerzője szerint, ezért minden mentés során ellenőrizni kell a fentebb leírt tulajdonságokat.


Rangsorolási faktorokA keresők rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik, de az alapvető tényezők állandóak, ezekről pedig néha nyilatkoznak keresőoptimalizálásban jártas szakemberek, akiknek a tanácsait érdemes megfogadni és gyakran átolvasni.

 

Jó helyezés ellenségei – kerülendő hibák keresőoptimalizálás során

 


Mit kell átvizsgálni a weboldalon, mik az elkerülendő leggyakrabban előforduló SEO hibák.

 1. Használhatóság


Weboldalakat tervezésekor, munkánk során, bármennyire is legyen a keresőoptimalizálás az elsődleges szempont, nem szabad megkerülni a használhatóság szempontjait.
 

 1. Eye-tracking tanulmányok legfontosabb tanulságai használhatóság szempontjából
   

 

 • A weboldal baloldali és felső részében elhelyezett reklámok kapják a legnagyobb figyelmet.
 • Érdekes/értékes tartalom mellett elhelyezett hirdetések hatékonyabbak.
 • Nagyobb méretű képek több figyelmet kapnak a látogatók által
 • Tisztán kivehető arcok fotókon/képeken hosszabb figyelmet kapnak
 • Túl díszes/csicsás formázást ignorálja a látogatók többsége.
 • Headingek segítik a tartalom követését a látogató figyelmének kontinuitását.
 •  Az weboldal bal felső sarka a szem kezdeti pozíciója ahonnan elindul a weboldal pásztázására.
 • Nagyobb szöveges blokkok használata kerülendő.
 • Lista szerűen rendezett tartalmak tovább élvezik a felhasználók figyelmét.
 • Oldal navigációs menü hatékonyabb ha az oldal tetején van elhelyezve.
 • Rövidebb bekezdéseket jobban preferálják az olvasók.
 • Számokat számokkal érdemes megjeleníteni, betűkkel leírt változatuk helyett.
 • Szöveges hirdetések nagyobb figyelmet kapnak mint a képes reklámok.
 • Szöveges tartalom több figyelmet kap mint képi tartalom, általánosságban is.
 • Gombokra és menükre időben több figyelmet fordítanak a látogatók más alkalmazásokhoz viszonyítva.
 • Fehér színű kitöltő területek előnyösek a tartalom tagolására.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : keresőoptimalizálás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok, sorozat vállalkozó. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 


Csali termék


Belépő termék

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.